Hogyan maradhatunk ön-fenn-tarthatóak a megszorítàsok idejé?

Azon törpölök itt a madárcsicsergésben, amit a minap hallottam és tapasztalok.
A mentősökért felelős valaki nyilatkozott. És abban sok-sok minden elhangzott. Arról is, hogyan fertőtlenítik megjelölt helyeken a kocsikat, hogyan alakulnak a corona-vírusos esetszámok, kinek a hívására indulnak (háziorvos, tisztifőorvos) és az egyéb esetek száma miképpen változik. Két évig oktattam népegészségügyet és nagyon szerettem. A készülődést is, a témát is. Azt itt elárulom, hogy engem betegesen érdekelnek a statisztikák. A ksh konferenciájára külön rohantam. Hogy az milyen gyönyörű helyen székel…
Kiderült, hogy a sztrókos és infarktusos esetek száma drasztikusan csökkent. És ő is elmélkedett azon (szakmaisága beszippantotta interjú közben), hogy ennek milyen okai lehetnek. Viszgálni fogják. Mint ahogy a kutatások most zajlanak élesben. Minden nap ki lehet tölteni a Szegedi Egyetem kérdőívét:
Ezt minden nap akár ki lehet tölteni, 5 perc, fontos kérdésekre keresik a választ. Érdemes számolgatni, mikor dugtuk ki az orrunkat otthonról, hány percig, hány emberrel találkoztunk és ők milyen korúak voltak.
Látom, hallom, hogy sokan családi gazdálkodásba lendültek akár lakáson belül is: gyártódnak az élesztős,a kovászos kenyerek, palánták cseperednek, újra dívik az edénykertészet, a maradékok újra felhasználása. Feldugta a fejét a sörösdobozokból készíthető sörkollektor. Sok-sok energiát, pénzt spórolhatunk meg ezekkel a kis megoldásokkal.
Nálunk például az otthoni “macinaci”hordása oly mértékben leredukálta a mosást, hogy hét közepén ré kellett szólnom a családra, hogy váltasanak felsőruházatot. Mert ugye a szellőztetés is nagyon fontos. A szárítógépem nekem nem csak most, de mindig is nagy segítség volt. Akik olvasták régen a bejegyzéseimet tudják, hogy Noel születése után, az ősz beálltával robbantottam a család életébe, amikor már nem győztem a teregetést, a szárítást és bedohosodott néha a ruha. Amit kénytelen voltam újra kimosni. El is neveztem Willemnek (Willem Defoeról, titkos szerelmemről). Lényeg, a szárítógép megfelelő hőfokon (ez 70 is lehet olyan ruháknál, amik bírják, márpedig műanyagot nem mosunk, a gyapjút meg nem teszem bele) ez vírusos időszakban pont ideális. A házi poratkákat is úgy lefújja, hogy csak figyelem a szűrőjét. Na, azt mikroszkóp alá tenném nagyon szívesen. Ezt a műveletet itt Kenesén a napon teregetés pikk-pakk, öko módon megoldja. Gyilkos módon a kártevőkre. Imádom a napon lengett ágynemű illatát. A szomszéd itt szól, kérdezi, ha égetésbe kezd, hogy mikor szedem be. Angol óra előtt vagy után.
Ökomama vagyok. A Szent István Egyetemen végeztem 60 anyuka társammal. 2012-14 között tanultunk. Megszakadás volt heti két napon, de tömör-gyönyör is. Köszönet érte a Dunakeszi Nagycsaládosoknak, kimondottan Kikocsnak. Hogy szóltak. Ott tanultunk a háztartási gazdaságtól kezdve az ökotermesztésen át az vegyszermentes háztartásig mindent. Még halgazdaságot is. Na, azon az órán mind a 60 anyukának bepárásodott a szeme. Nem a tokhaltól, meg az akasztói gazdaságtól. Ittuk a szavát az előadónak. Olyan jóképű volt.
De mindenki ott a tudása legjavát adta. És olyan álom oktatógárdánk volt, hogy csodaszámba mentek. Kidolgozott jegyzetekkel, mert ugye UNIOS projekt. Így egy kincsesbánya van a kezemben.
Szóval, végeztül: én nagyon-nagyon kíváncsi vagyok ennek az időszaknak a pozitív hozadékaira. És leginkább a családokra, egyénre, közösségekre gyakorolt szokásrendszeri változásaira. Az egészségmutatókra. Hgy minimalizálódik-e a szemét, megcsömörlünk-e annyira az okostelefonokról, hgy ránézünk végre a gyerekre. Társasozunk-e. Értékeljük-e végre a nagyszülőket, az időseket. Marad-e, hogy segítünk rajtuk, mert “nem tudnak kimozdulni”. Vagy, ha igen, lehet, hogy nem a szokásos köreik miatt tennék. Megérezzük.e a mozgásszegény életmód zanzásított fájdalmait? Tudunk-e okosan főzni? Mert ugye a kész kaja drága, és uncsi egy idő után, mert itt még hál istennek nincs sokféle. Megtanulunk-e köszönni a szomszédnak. Vagy tudunk-e tojást kérni, mert 9 után nincs ám boltba slattyogás, de tojás az kell.
Kellemes dagasztást, sütést, jó társasozásokat kívánok és várom ide a tapasztalataitokat. A Szenvedélyeim oldalra pedig a receptjeiteket.
https://www.facebook.com/groups/nyarihami
How to Make Pizza Dough at Home | The New York Times