Fogyni tápszerekkel biztonságosan, egészségesen!

tengerparti
Prémium diéta

A biztonságos játékos révbe ér!

Szezon van! Sütöget a nap, miután az ujjunk még reggel odafagyott a csomagtartó ajtójához, a gyerek orra az arcunkhoz puszinál. Hamarosan lekerül a kiskabát és kivillan a rembrandt-i báj. Azután pedig a gyorshívó, a guglizós fogyókúra-keresés, a gyorsan beszerezhető, megváltást kínáló termékek özöne! Ezeket elkezdjük bekapkodni, a mérleg reggelente már vissza sem kerül a porosodó szekrény alá, mert győzedelmes dekáktól szabadulunk meg! Izom és vízdekáktól. Aminek vajmi kevés köze van az egyébként zavaró és gyilkos hájhoz. Igen-igen, a zsírpárnácskákhoz.

Hiányzik ebből a szezonális hagyományrendszerből (tavasszal fogyókúrázunk folyamatos egészséges élet helyett) a folyamatosság (életmód), az edukáció (utánajárás, okulás) és a mérés (műszeres testösszetétel mérés). A fokozatosság (egyszerre csak egyet) és a tervszerűség (tervezett változási munka). És ugye, a roborálás (minőségi éhezésben sanyargatott szervezet, anyagcsere, test).

Ma én csupán a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek diétában, fogyókúrában betöltött hasznos szerepéről elmélkednék. Sok minden benne van az elnevezésben. Engedélykötelesek, bevizsgáltak, tervezettek, szakember javasolja használatukat. Mit tudnak? Többek közt pontosan meg van határozva, standardizálva általuk a bevihető kalória mennyiség. Ez egyéni. Tegyük fel, hogy a nyűgös reggelik (vagy azok hiánya), illetve az igencsak túlzásba vitt vacsorák (vagy szintén azok hiánya) helyett mankóként a testsúly-kontroll szakértő (legyen az szakorvos, dietetikus vagy élettanász) elveszi a kezünkből ezen kettőt, mankókét ad átmenetileg valami biztosat és megtanulhatunk így kizárólag arra koncentrálni, hogy mit együnk ebédre, és azt mikor? Hogyan válasszuk meg ételeinket, annak mennyiségét, mennyi folyadékot igyunk nap közben, hogyan gazdagítsuk ételeink tárházát, a hozzánk eljutó ízek és kombinációik világát? Kényelmesen, biztonsággal. Mert a reggelink és a vacsoránk biztos. Közben töltődnek a kiürült raktáraink és folyamatosan, fokozatosan, lépésről-lépésre, dekáról-dekára megszabadulunk a fölöstől. Ez lehet extra víz, de leginkább zsír. Akár heti 0,5-1,0 kg zsírtól is elköszönhetünk így ellenőrzötten.

Ha elértük a célsúlyunkat, éberré simogatnak a reggelizés édes pillanatai (percei). De eddigre már eljutottunk odáig, hogy fejben ugrásra készen vannak a mikéntek, a mik és a hogyanok! Hogy ne bukjunk bele újból a régi rutin átkába (rohanós reggelen majszoljuk a transzzsíroktól tocsogó pékárút – én ezt az igazi, felelős pékek helyében kikérném magamnak! -, a cukros kávét vagy ne adj’ isten a rostos narancsdzsúszt, mert az a menő). Ugrásra készek a zabpelyhes kásák, gyümölccsel vagy a házi felvágottak házikenyérrel, ropogós zöldséggel, saját fűszervajjal. Ugye, hogy máshogy hangzik?

Mindez megtanulható. És akkor majd jöhetnek a vacsorák. Mind ünnepi, ha így tetszik. Jókor, jót és eleget!

Kérdeztem valakit, aki nagyon elfoglalt felsővezető pozícióban levő hölgy az étrendhelyettesítők (mi így hívjuk: SHAKEK) áldásairól. Ezeket mondta ma reggel a konzultáción:

  • Időt nyerek, mert a reggelivel és a vacsorával még nem kell törődni. Sokszor fáradt vagyok, amikor hazamegyek és még semmi ötletem.
  • Segít az izomépítésben, roborál, frissebbnek érzem magam. (Jógázik minden reggel)
  • Csak az ebéden tanulunk meg enni és ez bőven elég most.
  • A napi energiaszükséglet megoldott és nem lövök túl vele pl. a vacsoránál.
  • Megtanultam az éhezést kezelni (pl. joghurttal, zsírszegény ételekkel, zöldséggel, nem pedig falásrohamokkal).
  • Nagyon sokat javult az íz-skálám. Cukros dolgokat már szinte egyáltalán nem tudok megenni, émelyítenek, a korábban megszokott ételek pedig nagyon sósnak tűnnek.
  • Mostanában egy vegetáriánus menüt választok az ételfutártól és remek ötleteket adnak, akár körítésnek, de főételnek is. Nagyon izgalmas! Valamelyik nap vöröslencsés rétes volt paradicsomszósszal (Chef Makitól: vöröslencse-rétes aszaltparadicsommal). Beszállt a kóstolgatásba kollégám is, nagyon finom volt!
  • Könnyedebbnek érzem magam, a zsíros kajáktól hasmenésem van.
  • Hogy átálltunk a napi öt helyett a háromszori étkezésre, segített megszabadulni a folyamatos nassolástól.

 

Ezekkel a mondatokkal kívánok kellemes, elgondolkodós hétvégét!

Ha kérdésük van, hívjanak vagy írjanak:

Bagi Éva

+36-30-220-8392

Premium Diet tanácsadó

belsokontroll@gmail.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció